Decoupage är...
...en dekorationsteknik, troligen med rötter i 1700-talets Italien. Tekniken användes flitigt för att på ett enkelt och billigt vis dekorera och mönstra allehanda modesta vardagsföremål till att bli mer konstnärliga och levande ting. En typ av pyssel som passade och fortfarande passa alla åldrar och hela familjen. Ordet kommer från franskans découper och betyder att klippa ut.
Olika typer av material och användningsområden
Det finns flera typer av användningsområden och det finns inte så många gränser för vad man kan dekorera med decoupage. Alltifrån porslins talrikar till glasburkar, bokpärmar, skrivbordsytor och ljus. Med rätt metoder och bindmedel kan man till och med dekorera ting som står utomhus, exempelvis om du vill göra brevlådan lite gladare och roligare. Mer om bindmedel nedan.
Decoupagepapper
Dessa papper är en form av för ändamålet utvecklade mycket tunna servetter med tryck och av de finns det gott om i utbudet. Det finns egentligen inga regler för vad som kan vara ett decoupagepapper eller inte och du kan decoupera och dekorera med vilken typ av papper du vill. Klassiska bokmärken är t.ex flitigt använda i detta dekorativa syft. Klart är att desto tunnare papper du använder desto följsammare är de och bildar minimalt med rynkor även på kurviga ytor. Därför rekommenderar vi varmt våra egna decoupagepapper. Då arken är så tunna att de är lätt genomskinliga, passar de mycket bra till glasburkar som du håller på att göra om till ljuslyktor.
Decoupage-tyg
Fungerar i princip precis som papper med de skillnaderna att det inte är lika tunt. I den här kategorin finner du även medium för överföring av foton till textil.
Ljusdecoupage
Är en form av decoupage som handlar om att pynta och dekorera ljus med härliga motiv och mönster. För ljusdecoupage kan vi inte rekommendera annat papper än vårt eget decoupagepapper. Försiktighet bör som alltid iakttagas när man har med stearinjus och eld att göra. Decoupageklädda ljus kan ibland flamma till lite mer, därför bör man var extra noga att tillexempel inte placera ett decoupageljus på ett bord under under en lampa. Både grundfärg och lack speciellt framtaget för ändamålet måste användas. Läs mer dessa medium nedan.
Olika bindmedel & decoupagelim till olika tekniker
(Samt exempel på ytterligare användningsområden)
Mod podge är ett underbart fabrikat med olika bindmedel och ytlacker för att sätta dina dekorationer på plats och för att de skall stanna där. I vårt utbud av Mod podge-produkter finns ett antal genomskinliga bindmedel med matta och blanka glans, med specifika användningsområden framtagna för bl.a; väggar, pussel och utomhusbruk. Mod podge fungerar utmärkt för ytor av trä och papp.
Om du vill dekorera porslin (eller glas) med denna teknik är det alls ingen omöjligt. Att beakta till skillnad från övriga tekniker är att det dekorerade porslinsföremålet måste brännas i ugn på ca 150 grader för att bindmedlet skall härda (följ i första hand alltid specifik produktinstruktion). Bindmedel för porslinsdecoupage finner du om du följer textlänken.
För ljusdecoupage krävs också specifika medium. Till den här tekniken bör man vara extra noga med både grundfärg och ytlack. Grundfärgen gör att det tunna pappret färster bra och ytlacken ger pappret en finish så att det verkligen ser ut som att det är en del av ljust. Lacken hjälper också till att pappret brinner kontrollerat. Grundfärg och lack för stearinljus finner du här. Om du skall dekorera ljus, så dekorera med motta och använd inte dubbla lager av pappret.
Bland övrig decoupagelack finns bland annat olika klarlacker och förbättringsprodukter för att ge ett hårdare ytskikt. Ett riktigt populär medium att behandla decoupageytor med är s.k krackeleringslack. Mycket användbar om man vill imitera gamla och slitna föremål. Krackeleringslack och övriga bindmedel finner du i textlänken.